zakelijke rekening

Wat is een zakelijke rekening?

Een zakelijke rekening – ofwel professionele bankrekening – is een aparte rekening voor de financiële verrichtingen van uw bedrijf. Deze biedt u dus een goed overzicht van de inkomsten en uitgaven van de onderneming. Dit is in de praktijk bijna onmisbaar als je de afschriften wil bijhouden van welke betalingen al zijn ontvangen en welke niet. 

Is een zakelijke rekening verplicht?

Het antwoord op deze vraag hangt af van de ondernemingsvorm die je hebt gekozen. Een eenmanszaak heeft geen zakelijke rekening nodig. Je kunt als natuurlijke persoon jouw eigen bankrekening gebruiken. 

Heb je een vennootschap zoals een VOF, BV, Comm. V. of NV dan is dit een wettelijke vereiste. Een vennootschap heeft een eigen rechtspersoonlijkheid en moet dus een aparte rekening hebben. Daar komen dan de inkomsten op van de onderneming. 

In de praktijk heb je vaak een zakelijke rekening nodig omdat in de meeste bankvoorwaarden staat dat je geen zakelijke transacties mag uitvoeren met je private rekening. 

Wat zijn de voordelen en nadelen van een zakelijke rekening?

Financieel overzicht – Hoewel het niet verplicht is, kiezen veel eenmanszaken toch voor een zakelijke rekening omdat dit overzichtelijker is. Je houdt makkelijker je persoonlijke uitgaven en inkomsten gescheiden van de zakelijke. Zo is de kans veel kleiner dat je ongeoorloofd of per ongeluk je vermogen gaat vermengen met dat van de onderneming.

Een tweede rekening zorgt dus voor een eenvoudige boekhouding. Het is moeilijk om een jaar in de tijd terug te gaan en te weten welke tankbeurt er voor zakelijke doeleinden was en welke niet, of welke lunch een business lunch was. Dit direct weten bespaart je kosten en tijd uit. 

Privacy – Er geldt een verschillende privacywetgeving voor ondernemingen. De fiscus heeft het recht om je professionele transacties in te kijken. Vanaf dat je een zakelijke verrichting met je private rekening maakt is dit een gemengde rekening. De fiscus heeft dan het recht deze rekening in te kijken. Voor de persoonlijke rekening gelden strengere voorwaarden voor de fiscus om een inzage te krijgen. Op die manier kun je dus je private vermogen beter afschermen van de belastingdienst.

De tools – je krijgt bij een zakelijke rekening vaak een hele hoop tools die je kunt gebruiken. Zo is er vaak boekhoudsoftware die je krijgt bij een zakelijke rekening bij je bank zodat je betalingen automatisch kunt opvolgen. 

Professioneler – Indien je op zoek bent naar een zakelijk krediet of een investering geeft een professionele rekening een betere indruk. Ook geeft dit naar opdrachtgevers een professionelere indruk als zij geld naar je overmaken. 

Wat is het verschil tussen een zakelijke rekening en een privé rekening?

Kosten – Het enige echte nadeel van de zakelijke rekening is dat deze vaak duurder is dan een persoonlijke rekening. Deze kost ligt ergens tussen de 10 en 20 euro bij de meeste banken. Voor een net beginnende Freelancer kan deze kost tegenvallen. Zeker als je kijkt op jaarbasis. De kosten die je maakt kun je wel fiscaal aftrekken als bedrijfskosten.