
18 mei Startvoorwaarden
Voor je gaat starten is de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen of je wel mag starten. De Belgische wetgeving heeft een wirwar aan voorwaarden waar je moet aan voldoen. Wij zetten in dit artikel de belangrijkste op een rijtje qua leeftijd, vergunningen en kennis.
- Kennis van bedrijfsbeheer
Deze startvoorwaarde is onlangs gewijzigd. Sinds 1 september 2018 is een bewijs van basiskennis bedrijfsbeheer niet langer nodig om met je onderneming te starten. Er is dus in tegenstelling tot vroeger niet meer de verplichting om een diploma of een attest van kennis voor te leggen wanneer je je gaat inschrijven als zelfstandige.
- Leeftijd
De minimumleeftijd om een onderneming te starten is 18 jaar. Er zijn echter enkele uitzonderingen op deze regel. Je kunt wel instappen in een bestaande onderneming als bijvoorbeeld mandataris in een NV. Je kan je ook pas aansluiten bij het sociaal verzekeringsfonds in het kwartaal van je 18de verjaardag.
- Bewijs van beroepskennis
In het beginsel is er geen startvoorwaarde zoals het bewijs van beroepskennis. Deze vereiste is nu afgeschaft. Je kunt nu zonder de vereiste van een relevante opleiding en attest een heel resem beroepen uitoefenen zonder dat je voorafgaande je kennis moet bewijzen. Dit zijn o.a. Slager, kapper, masseur, opticien, begrafenisondernemer, en zo verder.
Dit mag je niet verwarren met zogenaamde gereglementeerde beroepen, soms ook beschermd beroep genaamd. Dit is bijvoorbeeld advocaat, notaris of arts. De startvoorwaarden staan hiervoor in de wet beschreven.
- Nodige vergunningen
Voor het uitoefenen van bepaalde activiteiten in België is een vergunning hebben een van de startvoorwaarden. Sommige vergunningen moet je hebben nog voor je je gaat inschrijven als zelfstandige. Er zijn drie soorten in Vlaanderen:
- De beroepskaart voor niet-Belgen (Dit geldt niet voor EU onderdanen, of de onderdamnenen van Noorwegen, IJsland of Liechtenstein.)
- De machtiging ambulante handel – ook wel de leurkaart genoemd.
- De vergunning voor kermisattracties.
Logischerwijs heb je deze vergunningen enkel nodig wanneer je een van de activiteiten gaat uitoefenen waar de vergunning op slaat. Een opticien heeft uiteraard geen machtiging voor ambulante handel nodig.
Dan zijn er nog een hoop andere vergunningen die als startvoorwaarde gelden, vaak zijn er meer dan een nodig. Zo is er de toelating van het Federaal Voedselagentschap die je nodig hebt als je met voeding werkt. Wil je als zelfstandige aannemerspraktijken uitoefenen, dan moet je een erkenning krijgen en relevante vergunningen daarvoor.
- Geen onverenigbaar beroep uitoefenen
Bepaalde beroepen zijn onverenigbaar met andere activiteiten als zelfstandige volgens de wetgeving. Zo kun je niet als zelfstandige beginnen als je advocaat bent, werkt bij de politie, staatsambtenaar bent of gerechtelijke jobs uitvoert. Vaak zijn hiervoor in de wet deontologische regels opgenomen. Soms is het mogelijk om een uitzondering te krijgen wanneer je dit aanvraagt en motiveert bij de relevante beroepsfederatie.
Zijn er nog startvoorwaarden?
Ja. Dit zijn de voornaamste startvoorwaarden waar de meeste ondernemers mee te maken krijgen. Toch zijn er nog honderden verschillende wetten en regels die mogelijk van toepassing kunnen zijn. Dit hangt sterk af in welke sector je begint als zelfstandige. De regels voor iemand die cosmetische producten maakt en verkoopt zijn anders dan voor wie hondenbrokken verkoopt. Daarom is het altijd nuttig eens grondig na te pluizen of na te vragen aan een expert waar je moet in orde mee zijn voor je begint.