ziekenfonds

Het Ziekenfonds voor zelfstandigen

Wanneer je start met ondernemen dan is het verplicht om je aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en sociale bijdragen te betalen. Om net zoals een werknemer op een vervanginkomen te kunnen rekenen als je ziek valt, sluit je je aan bij een ziekenfonds. Je aansluiten bij een ziekenfonds is niet automatisch en het is ook niet gratis. Je hebt wel keuzevrijheid bij welk ziekenfonds voor zelfstandigen je je aansluit.

Moet ik mij aansluiten bij een ziekenfonds? 

Als zelfstandige is het wettelijk verplicht om je zo snel mogelijk aan te sluiten bij een ziekenfonds. Voordat je dit kunt doen moet je je wel aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Hierdoor krijg je een bewijs van aansluiting waarmee je je kunt aansluiten bij het ziekenfonds. 

Ook als je een zelfstandige in bijberoep bent moet je je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en het ziekenfonds. De opbouw van de sociale rechten is echter wel anders. Daarvoor kijkt men naar je hoofdactiviteit en deze worden niet gecumileerd met het bijberoep. 

Waarvoor dient het ziekenfonds? 

Het doel van een ziekenfonds is om je als zelfstandige te beschermen tegen hoge (onverwachte) medische kosten. Daarnaast zorgt het ziekenfonds ook voor een uitkering bij ziekte of zwangerschap. 

Er zijn echter nog een hele hoop andere voordelen die je kunt krijgen. Deze hangen vaak af van het ziekenfonds waar je je bij aansluit. Zo kun je bij de meeste ziekenfondsen kortingen en terugbetalingen krijgen op lenzen, een fitnessabonnement of vaccins als je op reis gaat. 

Waar heb ik recht op als ik me aansluit bij een ziekenfonds? 

Onafhankelijk van welk ziekenfonds je kiest om je bij aan te sluiten als zelfstandige, je hebt altijd recht op de volgende ziekteverzekeringen:

  1. De uitkeringsverzekering bij arbeidsongeschiktheid

Wanneer je arbeidsongeschikt bent als zelfstandige zijn er grotere verschillen dan wanneer dit je overkomt als werknemer. Als zelfstandige heb je recht op een dagvergoeding. Deze vergoeding begin je wel pas te krijgen vanaf de tweede maand van de arbeidsongeschiktheid. De eerste maand krijg je als zelfstandige dus niets voor de eerste maand als vervangingsinkomen. 

Ben je langer dan twee jaar arbeidsongeschikt? Dan krijg je vanaf het derde jaar een hogere vergoeding. 

Je kan je wel verzekeren voor de eerste maand arbeidsongeschiktheid. Dit kun je bij sommige ziekenfondsen doen, maar ook bij de bank. Een verzekering gewaarborgd inkomen zorgt ervoor dat je tot 80% van je belastbaar bruto inkomen behoudt bij ziekte. De kost van deze verzekering is volledig fiscaal aftrekbaar. 

  1. De gezondheidsverzekering

De gezondheidsverzekering van het ziekenfonds helpt je de kosten te dekken van medische uitgaven. Dit kunnen zowel kleine kosten zijn zoals een doktersbezoek, maar ook een opname in het ziekenhuis.

Het Ziekenfonds: wat je moet onthouden

  • Aansluiten bij een ziekenfonds is verplicht
  • Geen uitkering voor de eerste maand arbeidsongeschikt zijn
  • Je krijgt een hogere uitkering na twee jaar arbeidsongeschiktheid
  • Aanvullende verzekeringen kunnen nuttig zijn
  • Vrije keuze bij welk ziekenfonds je je aansluit
  • Ook verplichte aansluiting als je zelfstandige in bijberoep bent