freelancer

Freelancer worden

Het wordt steeds populairder om freelance werk te verrichten. Het geeft veel vrijheid en je kiest zelf wat je doet en wanneer je het doet. Een vaak gestelde vraag is dan ook hoe je ermee begint, en wat het precies inhoudt een freelancer te zijn? 

Wat is freelance? 

Freelancen is een manier van werken waar jij zelf kiest welke opdrachten je gaat aanvaarden en weigeren. Flexibiliteit staat hier centraal. Deze opdrachten uitvoeren doe je meestal in de vorm van een natuurlijke persoon. Je bent juridisch gezien dus een zelfstandige. Je bent dus verplicht om je aan te sluiten bij een ondernemingsloket. 

Vooral vrijheid staat hier centraal. Je kiest zelf wat je aanbiedt om te doen voor anderen en je bepaalt zelf je prijzen en de uren die je werkt. Al die vrijheid heeft natuurlijk een keerzijde. Je moet zelf op zoek gaan naar je opdrachtgevers. Wat freelance precies is heeft geen exacte wettelijke definitie. Wel is duidelijk dat je in geen geval een werknemer bent, maar een leverancier van specifieke opdrachten die je uitvoert. 

Wat zijn de voordelen & nadelen van Freelance?

Voordelen van freelance

Je toekomst ligt in jouw handen – De enige persoon waar je verantwoording moet aan afleggen is jezelf. Je kiest zelf hoe jouw verdere loopbaan zich gaat evolueren. 

Doe wat je wilt – Je kiest zelf welke soort diensten je gaat aanbieden en welke opdrachten je wilt uitvoeren. 

Werk wanneer je wilt – Wil je eens een dag vrijaf? Dan kan dat gewoon. Je kiest zelf welke opdrachten je doet, dus je kan je werk op pauze zetten wanneer je maar wilt voor hoe lang je wilt.

Je kiest zelf je prijs – Jij bepaalt hoeveel je vraagt per uur of per opdracht. Heb je te veel werk dan verhoog je je prijs. Heb je er te weinig dan kun je de prijs verlagen. 

Nadelen van freelance

Je moet zelf op zoek naar werk – Niemand geeft je zomaar opdrachten. Je moet jezelf in de markt zetten en op zoek gaan naar mogelijke opdrachtgevers en je diensten aanprijzen. Het kan altijd gebeuren dat niemand interesse heeft in wat je diensten zijn.

Wettelijk pensioen is lager – Het pensioen dat je op het einde van je loopbaan krijgt is lager dan dat van een werknemer. Niemand kan natuurlijk in de toekomst kijken. Als je pas binnen een paar decennia met pensioen gaat kan de regeling compleet anders zijn dan nu.

Geen gewaarborgd inkomen – je geniet niet van een dertiende maand, of dubbel vakantiegeld. Je hebt ook geen betaalde feestdagen. Wanneer je niet werkt dan heb je geen inkomen. 

Wanneer deze nadelen je te zwaar doorwegen is een alternatief om freelance in bijberoep te doen. Dan combineer je het werken voor jezelf met een vaste baan. Daardoor heb je nog steeds je vaste inkomen maar kun je ook bijverdienen. 

Aangezien je opdrachten kunt weigeren heb je zelf in de hand hoeveel uren je werkt naast je vaste job. Het nadeel is wel dat je inkomsten van het freelancen worden opgeteld bij het loon van je vaste job in je personenbelasting. Hierdoor kun je snel in een hogere belastingschijf terecht komen.